• Home
  • Bestuur
    • Nieuws van het bestuur
    • Huishoudelijk reglement
    • Statuten
    • Verwerking persoonsgegevens (AVG)
    • werkwijze tuincontrole
  • Tuinnieuws
    • Insectentuin
    • Flora en Fauna
    • interviews met tuiniers
    • Tips en Tops
    • Weerbericht
  • Recepten
  • Uitleen gereedschap en materiaal
  • Agenda
  • Contact
  • Downloads
  • Media
  • Historie
    • oprichting van de vereniging
    • volkstuinen aan de Marsweg
    • verhuizing naar de Schellerbergweg
  Tuinvereniging Ons Genoegen - Zwolle Zuid

intervieuws met tuiniers

Interview Berend Brilman tuin 111.

Interview met Bert Gerner, lid sedert 1977

Interview met Karin Gerfen tuin nummer 28

​Karin Gerfen is mede-tuinierster bij ons op de tuinvereniging op tuin nr.28, Maar ze is met name bekend als beeldend kunstenaar van inspirerende installaties. Vooral in Zwolle en Kampen en omgeving Overijssel heeft Karin al een naam opgebouwd. Wij zijn dan ook heel trots en blij dat Karin voor de Kunst & Cultuurroute Schelle-Oldeneel op 23 en 24 juni een kunstwerk gaat maken bij ons op de tuinvereniging in de Insectentuin. Dit is het uitgelezen moment om wat meer over Karin Gerfen als beeldmaker te weten te komen…..
​
Foto
Foto
​Karin is geboren in Erica en heeft daar 18 jaar gewoond. Haar vader was gereedschapsmaker en had een schuur vol met materialen en gereedschap en ze hadden daarbij veel ruimte om het huis. Hier was Karin altijd buiten bezig met creëren en ontwerpen.
Als kind speelde Karin dwarsfluit en later gitaar en ze had het idee dat ze later iets in de muziek zou gaan doen. Maar dit veranderde toen ze op de middelbare school het examenvak Muziek verwisselde voor het examenvak Tekenen. Docenten adviseerden haar om na te denken over de kunstacademie. Dit sprak haar steeds meer aan en ze ging een vooropleiding doen in Groningen om een portfolio op te bouwen. Na een jaar tekenen stapte Karin over op boetseren, ze begon zich meer met ruimtelijke projecten bezig te houden. 
Foto
Na de vooropleiding werd Karin aangenomen op de kunstacademie in Kampen en heeft daar 2 opleidingen gevolgd, de docentenopleiding en Autonoom Ruimtelijk (Beeldhouwen). Tijdens haar opleiding heeft Karin veel geleerd over werken met verschillende materialen en zie je een verschuiving in haar werk. Ze begon met zware sculpturen, maar na verloop van tijd ging ze verder werken met de basisconstructie van draad en werd de locatie steeds belangrijker onderdeel van haar werk. 
​De betekenis en context van een plek geeft aanleiding tot maken.
Foto
Foto
​Na haar opleiding zie je in haar werk steeds verschillende materialen verwerkt worden. Ze duikt dan in de werking en gebruik van een bepaald soort materiaal en speelt ‘licht’ letterlijk en figuurlijk een rol. Wel gebruikt ze in al haar werken altijd iets met draad: De rode draad door haar werk. 
Foto
Na de kunstacademie heeft Karin 10 jaar bij Muzerie, centrum voor de Kunsten gewerkt en is daarna ze voor zichzelf begonnen. Nu werkt ze deeltijd als docent op Artez en is ze zelfstandig ondernemer. Ze is bij verschillende projecten betrokken, zoals nu bij de Hanzedagen in de Bovenkerk te Kampen, maar ook bij het project ‘ruimte voor de rivier’ in Zwolle. Ze maakt vooral mooie installaties in grote ruimtes, buiten of binnen. Ze werkt ook met andere Kunstdisciplines samen, zo heeft ze ​meerdere beeldende dansvoorstellingen gemaakt met Dansstorm Oost en componist Jan Paul de Bondt.  
Thema's die belangrijk zijn voor Karin is het steeds nieuwe ontdekkingen doen, onderzoeken en jezelf verbazen. Hierdoor groeit de creativiteit. Met de maatschap Springstof probeert Karin Gerfen samen met theaterdocent en trainer Annerieke Otten docenten uit het onderwijs te coachen om zelf weer (beeld)makers te worden en zo kinderen meer de ruimte te geven om zelf te onderzoeken.
​
Foto
Foto
Meer lezen en zien:
  • http://www.karingerfen.nl/
  • ​http://www.buurtvereniging-schelle-oldeneel.nl/
  • ​https://ijsselbiennale.nl/nl/
  • https://www.hanze2017.nl/nl/het-prinsenkwartier
Kortom een inspirerende beeldend kunstenaar en docent en wij hopen nog veel van haar te zien.

​Interview Jaap tuin nummer 84

Wie zijn jouw buren op de tuin? Ken je iedereen of alleen je buren? De eerste reden dat wij een tuin hebben is onze liefde voor tuinieren. Maar wie zijn al die tuinders en wat weten wij over ze. Tijd om eens wat meer te weten te komen. Als eerste heb ik Jaap van den Berg (tuin 84, penningmeester van de vereniging) geïnterviewd.
​
Wat als eerste opvalt als ik op Jaap zijn tuin kom is hoe verzorgt en goed geregeld alles eruitziet. Je zou denken dat hij daar al 10 jaar zit. Toch heeft Jaap pas ruim één jaar deze tuin. Hij is 1½ jaar lid en heeft eerst een half jaar een proeftuin gehad voordat hij kon doorschuiven naar zijn huidige tuin. 
Foto
Foto
Foto
Jaap heeft zijn hele leven al interesse gehad in plantjes kweken. Als 12-jarige kweekte hij Violen en verkocht ze langs de deur. 30 jaar geleden had Jaap al een kas achter het huis. Sinds Jaap is gestopt met werken heeft hij pas tijd voor een echte tuin. Het tuinieren en het bouwen heeft hij zichzelf aangeleerd, wat hij niet weet zoekt hij op op Internet. Hij heeft geen omlijnt plan voor de tuin en legt alles aan op het oog. 
​
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Jaap heeft altijd bij een bank gewerkt, maar uit beroepskeuze testen kwam altijd dat hij geschikt zou zijn als boswachter. Hij is een echt natuurmens.
De belangrijkste reden om een tuin te hebben zijn de sociale contacten. Het leukste aan de tuin is het zaaien en om te zien hoe alles groeit en bloeit. Jaap heeft veel soorten bessen in de tuin en afgelopen jaar heeft hij zelf een experiment gedaan, hij heeft een komkommer ge-ent op een onderstam van pompoen. Door het enten heeft de plant meer groeikracht. Het was goed gelukt, maar de smaak was niet heel erg lekker, volgend jaar wil Jaap het met een ander soort proberen. Ook heeft hij een kersenboom gekocht en heeft deze zelf geleid.

​Tip van Jaap voor beginnende tuinders:
  • Goede bemeste grond
  • Onkruid vrij
  • Voldoende water
  • Wat je niet weet, vraag aan een mede-tuinder
Foto
Foto
Hoe houd ik de slakken uit mijn tuin !!!
De supertip van Jaap
​Jaap heeft van alles uitgeprobeerd om de slakken uit zijn tuin te houden zoals korrels en aftreksel van gekookte knoflook, maar niets hielp. Nu heeft hij de oplossing gevonden. Een koperstrip bevestigen aan de zijkant van de bakken. Het is wel belangrijk dat het koper niet gaat oxideren, dus wel schoonhouden 

Foto
Naast de tuin heeft Jaap nog een grote hobby, namelijk vogels, waaronder watervogels. Dit is ook zichtbaar in zijn tuin, gezien de mooie muurschildering op zijn schuur en de meerdere vogelkastjes die daar hangen.
Jaap werkt als vrijwilliger bij de Stichting Vogelringstation De Kooi (http://www.vrsdekooi.nl). Hier is hij elke woensdagochtend te vinden en geeft onder andere excursies aan groepen op de eendenkooi.
Deze stichting maakt en verkoopt ook nestkastjes waarbij de winst weer in verder onderzoek wordt gestoken. Er is nooit garantie dat er een nest in een huisje komt, maar ze hebben ook mezenkastjes met een kijkglas, zodat je gemakkelijk kan zien of er een nest in zit.
Jaap vlecht zelf eendenkorven, afgelopen zomer had hij er één bij zijn tuin staan. Hij doet dit omdat het met de aantallen van onze Wilde Eend (dit is de officiële naam) bergafwaarts gaat. Er heeft afgelopen zomer ook een nest ingezeten. 
Als je meer wilt weten over de nestkastjes en/of de eendenkorven neem dan contact op met Jaap via de contactpagina op de site.

Dank je wel, Jaap, voor het kijkje in jouw tuin.

Het eetfestijn

Zou het niet leuk zijn om op de tuin een gezamenlijk eetfeest te organiseren, iedereen maakt een gerechtje, al dan niet met groente uit eigen tuin, en we eten het gezellig samen op.

Dat was een gedachte die bij een aantal mensen opkwam een aantal jaren geleden. Gewoon maar eens proberen, dachten we, en ja hoor 2 jaar achtereen was het een succes. Hoe ging dat dan, zult u misschien denken en waarom doen we het nu niet meer? Dat wil ik in dit stukje duidelijk maken, zodat ook  inmiddels nieuwe tuinleden op de hoogte zijn en wie weet het idee weer nieuw leven wordt ingeblazen.
De voorbereiding.
Nadat een datum was bepaald gingen de organisatoren langs met lijsten; wie wil er meedoen en wat voor gerecht wil je maken, een voor-, hoofdgerecht of een toetje? Want we wilden voorkomen dat iedereen hetzelfde zou maken. Geliefde gerechten voor het buffet waren diverse salades, soepen, hartige taarten, en puddingen en zoete taarten, en natuurlijk veel fruit. Eigen gemaakte jam of chutney of kleine hapjes alles was mogelijk, wat je maar wilde presenteren aan je tuingenoten. Als richtlijn stelden we dat iedereen iets maakte waar ongeveer 10 mensen van kunnen eten, dan is er genoeg variatie en er was dan ook altijd genoeg te eten.
Foto
​De deelnemers.
Elke keer waren er zo rond de 20-25 deelnemers; mannen zowel als vrouwen, maar de vrouwen waren toch vaak in de meerderheid. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is genoeg om er een gezellig feestje van te maken. Omdat we het in de vakantietijd organiseren, zijn er natuurlijk veel mensen weg, maar we hebben ervaren dat het aantal niet verschilde eind augustus of begin juli.
De derde keer dat we het wilden organiseren waren er echter te weinig belangstellenden en is het daarom niet doorgegaan.
Foto
​De organisatie.
Het bestuur leverde een financiële bijdrage, waarvan we plastic borden, bestek, glaasjes, (non alcoholische) drank en stokbrood konden kopen. Het bestuursgebouw  wordt feestelijk versierd, de tafels gaan aan de kant, en daarop worden alle gerechten uitgestald. Bij mooi weer worden buiten stoelen en tafels neergezet, waaraan gegeten kan worden, en toen het een keer regende, bleken we ook allemaal in het gebouw te passen. 
Toekomst?
Zo’n eetfestijn is een prima gelegenheid om met elkaar bij te praten, recepten en ideeën uit te wisselen, maar we hadden de laatste keer ook wel wat verander ideeën. Misschien moeten we volgende keer er wel een barbecue bij hebben, dan komen er misschien meer mannen mee. En een glaasje wijn of een pilsje erbij is ook wel gezellig. Het bestuur was hier huiverig voor want ooit, ver voor onze tijd, is er eens een barbecue (alcoholisch) uit de hand gelopen. Dus dat vereist wel wat discipline. Maar het belangrijkste is toch dat er voldoende mensen moeten zijn die willen helpen met de organisatie en natuurlijk voldoende deelnemers.

Groetjes, Marijke van der Meij (tuin 72)
Juli 2016
Foto
Zijn er mensen die het leuk zouden vinden als er weer een 'eetfestijn' georganiseerd wordt, laat het weten!!!!

​Proeftuinieren op 1C

​​Na een jaartje op de wachtlijst was het afgelopen november zo ver. We kregen de sleutel van onze proeftuin. Samen met vriendinnen Mirjam en Carina mag ik aan de slag. Alhoewel, aan de slag… Het is bijna december, wat kunnen we eigenlijk doen? We geven de aardbeien (dankbaar overgenomen van de vorige huurder) een nieuw plekje en verdelen de compost over de tuin. Nadat we de halve tuin hebben omgespit en de compost hebben ondergewerkt, vinden onze ruggen het wel welletjes.  Later die week horen we dat de voedingsstoffen van de ondergewerkte compost in de winter eigenlijk grotendeels wegspoelen. Hmm… We besluiten het spitwerk deel 2, tot het voorjaar uit te stellen.
Foto
Foto
​In maart begint het te kriebelen. Gewapend met tuinboeken en internet buigen we ons over een plan. Op onze wensenlijstjes staan bessen, bloemen en een diversiteit aan groenten. Dit alles omlijst met Goudsbloemen en Afrikaantjes tegen plaaggeesten. We lezen over combinatieteelt en wisselteelt. Over goede en slechte buren. Er komt best veel bij kijken. Het is even puzzelen maar we komen eruit.  Even later gaan de 1e dingen de grond in. Tomaten, Courgettes en Pompoenen worden voor gezaaid en krijgen bij mij thuis een plekje in de vensterbank.
Foto
Foto
Het is een koud voorjaar maar in april komen de 1e gewassen op. Yes! Onze 1e resultaten . Nu wordt het leuk.
​Naarmate het warmer wordt gaat alles lekker groeien. Helaas groeit het onkruid enthousiast mee. Met harkjes en schoffel gaan we het driftig te lijf. Onervaren als we zijn, is het hier en daar wat lastig inschatten of het onkruid of opkomende gewassen betreft. Bij twijfel, laten staan. We komen er vanzelf achter als het verder gaat groeien. Dat is part of the fun. De plantjes uit de vensterbank mogen de tuin in. Mijn ogen bleken groter dan de tuin. Wat we over hadden hebben we in het ‘winkeltje’ gezet voor de liefhebber.
 ​Al zeg ik het zelf, ons tuintje ligt er lekker bij. In het bloembed is de eerste knop gesignaleerd. De rabarber, gekregen van de buuf, gaat als een malle. Aardbeien, Framboos en Peultjes bloeien en trosjes bessen hangen aan de struik. Het ’ klimrek’ voor de Peultjes staat en CD’s wapperen en windmolentjes draaien om alles te verjagen wat onze buit wil stelen. We kunnen zelfs al oogsten! Heerlijke wilde rijst salade gemaakt met Pluksla en Rucola uit eigen tuin!
Foto
​Ik hoop op een lange vruchtbare zomer. Lekker rommelen in de tuin, wroeten in de aarde in goed gezelschap. Veel leren, vooral veel genieten en natuurlijk lekker biologisch eten en proeven uit de tuin.
 
Groeten, Mathilda van 1C
​Mei, 2016       
  • Home
  • Bestuur
    • Nieuws van het bestuur
    • Huishoudelijk reglement
    • Statuten
    • Verwerking persoonsgegevens (AVG)
    • werkwijze tuincontrole
  • Tuinnieuws
    • Insectentuin
    • Flora en Fauna
    • interviews met tuiniers
    • Tips en Tops
    • Weerbericht
  • Recepten
  • Uitleen gereedschap en materiaal
  • Agenda
  • Contact
  • Downloads
  • Media
  • Historie
    • oprichting van de vereniging
    • volkstuinen aan de Marsweg
    • verhuizing naar de Schellerbergweg