• Home
  • Bestuur
    • Nieuws van het bestuur
    • Huishoudelijk reglement
    • Statuten
    • Verwerking persoonsgegevens (AVG)
    • werkwijze tuincontrole
  • Tuinnieuws
    • Insectentuin
    • Flora en Fauna
    • interviews met tuiniers
    • Tips en Tops
    • Weerbericht
  • Recepten
  • Uitleen gereedschap en materiaal
  • Agenda
  • Contact
  • Downloads
  • Media
  • Historie
    • oprichting van de vereniging
    • volkstuinen aan de Marsweg
    • verhuizing naar de Schellerbergweg
  Tuinvereniging Ons Genoegen - Zwolle Zuid

Recepten  - Groente van het Seizoen

Kruidige courgettesoep

Verse springrolls

Roomcrème met aardbeiensaus (of andere vruchten)

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 vellen witte gelatine
​- 1 beker zure room (150g)
- 1 beker crème fraîche (150g) -  ½ citroen 
- 80g suiker
- 300g aardbeien 
- ½ beker slagroom (100g)
Foto
Bereiding:
- Gelatine in koud water weken.
- Zure room, crème fraîche, citroensap en 50g suiker mengen tot de suiker opgelost is.
- Gelatine uitdrukken, in 2 eetlepel heet water op laten lossen en onder de zure room / crème fraîche roeren. Af laten koelen tot de massa half stevig is.
- Ondertussen aardbeien wassen, schoonmaken en met de staafmixer pureren. Met de overige 30g suiker mengen en tot de helft in laten koken (blijven roeren!). Af laten koelen.
- Slagroom stijf kloppen en onder de roomcrème roeren. In dessertschalen verdelen.
- Voordat de crème stevig is geworden de aardbeiensaus erover gieten en met een vork in een mooi patroon voorzichtig mengen.

N.B. : Het is eigenlijk een heel eenvoudig te maken toetje. Wel heel lekker. Door het serveren in de kleine glaasjes leek het bijzonder. Omdat de glaasjes te klein waren om de saus erboven op te doen en te roeren heb ik ze in laagjes gevuld. Het was geen aardbeientijd meer, daarom heb ik de saus van bessen gemaakt. (Het is niet zo’n mooie foto. Deze had ik toen meer voor mezelf als herinnering gemaakt.)

Courgettesoep met gerookte zalmsnippers

Het is weer overduidelijk het courgette-seizoen. Elke week weer vele courgettes die mee naar huis worden genomen en worden uitgedeeld. Nu is courgette ook een erg gemakkelijke groente. Doordat het een weinig overheersende smaak heeft, is het gemakkelijk toe te voegen aan het eten. Ik vries een deel van de courgettes in, na ze 1 minuut te hebben geblancheerd. Dit is in de winter prima te gebruiken als wokgroente of de spaghettisaus. Maar het is ook nu op vele manieren te gebruiken voor het eten. Ik heb 2 van mijn favoriete recepten toegevoegd, maar wil alle lezers ook vragen om hun favoriete recept met courgette met ons te delen. 
Om te beginnen een recept uit de Allerhande: Courgettesoep met gerookte zalmsnippers. Een heel eenvoudig, maar ook erg lekker recept. 

Ingredienten:
1 ui
2 courgettes
2 el olijfolie
1 liter bouillon 
125 ml (slag)room
​100 g gerookte zalmsnippers

Snipper de ui en snij de courgettes in stukjes. Verhit de olie en fruit de ui en voeg daarna de courgette hier aan toe. Bak dit nog 3 minuten. 

Schenk de bouillon erbij (1 liter gekookt water en 2 bouillonblokjes kan ook) en laat het 10 min. doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer en voeg de room hier aan toe. Maak op smaak met zout en peper en voeg vlak voor het serveren de gesneden zalmsnippers toe aan de soep.
Foto

Prei-courgette-gehakt-taart

Ingrediënten:
bladerdeeg
​flinke handvol rozijnen
knoflook
1 ui
​2 stronken prei
2 courgettes
500 gr gehakt
2 eieren
1 dl melk
150 gr geraspte kaas
peper, zout, kerrie poeder
Foto
Verwarm de oven voor zoals aangegeven staat op het pakje van het bladerdeeg. Haal 5 plakken bladerdeeg uit de verpakking en laat deze ontdooien.
​Doe de rozijnen in een bakje en laat deze wellen in lauw-warm water. Snij de ui en teentje knoflook in stukjes en fruit in een beetje olie in de pan. Doe het gehakt erbij en bak het tot het rul is. 

Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden prei en courgette hier aan toe en laat het gaar worden. Maak het op smaak met wat zout, peper en een beetje kerriepoeder. Klop ondertussen in een bak 2 eieren los en voeg hier de melk en de kaas aan toe.  Smeer een rond bakblik in met boter en bedek de bodem en de rand met het bladerdeeg. Giet het water van de rozijnen af en voeg deze bij het groente-vlees mengsel en roer hier dan het eiermengsel doorheen. schep alles in het bakblik en zet het 20 minuten in de over. Zet eventueel maggi op tafel om de taart op smaak te krijgen.

Eet smakelijk!!!
Karin Grotenbreg
​Tuin 83

Bonenrisotto

​Toen ik vanavond aan mijn tuinboontjes (uit de vriezer) zat, moest ik aan jullie denken. Volgens mij zag ik afgelopen weken al een keer iemand die op facebook een tuinbonenoogst poste? Nou ja zo niet, dan komen ze er binnekort wel aan…..
Dit recept heb ik van de de website www.uitpaulineskeuken.nl waar overigens heel veel lekkere recepten opstaan!
Ik deel hem graag met jullie: Het is een soort risotto maar dan met bonen….lekker en gezond!
(ik heb de canellibonen vervangen voor witte bonen)
Ingrediënten voor 4 personen
3 kipfilets
800gr cannelini bonen (2 blikjes a 400 gr)
200 gr tuinbonen (uit de vriezer)
1 ui
1 teentje knoflook
250 ml kippenbouillon
60 gr Parmezaan
1 el  crème fraîche
Handje peterselie
Peper en zout
Olijfolie
Foto
Zo maak je het
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in wat olijfolie.Snijd de kipfilet in kleine blokjes breng het op smaak met peper en zout. Bak de kip rondom zachtjes aan. Hij hoeft niet bruin te kleuren. Was de cannelini bonen en laat ze uitlekken. Voeg de cannelini- en de tuinbonen bij de kip. Voeg nu ook de bouillon toe en laat het geheel zo’n 10 tot 12 minuten op een laag vuur gaar worden.  Het belangrijkste is dat de kip goed gaar is. Roer de lepel crème fraîche door de bonenschotel en rasp de Parmezaan er boven. Meng nog even kort. Breng de bonenschotel verder op smaak met wat peper en zout. Is je saus nog te nat, voeg dan eventueel een maïzenapapje toe van 2 tl maïzena en een el water. Roer totdat de saus indikt. Strooi tenslotte nog wat vers gehakte peterselie over de bonotto. En maak het af met extra Parmezaan. Want daar kun je nooit genoeg van hebben.

Groet! Inge Willems

Lekker idee voor een snelle gezonde lunch

​Als ik snel wil lunchen doe ik sinds ik weer veel vers groen uit de moestuin heb vaak het volgende:
Ik besmeer een wrap met hummus (te koop bij de supermarkt of ook heel gemakkelijk zelf te maken)
Daar op doe ik een flinke pluk rucola of verse spinazie en ik snijd er een tomaat overheen.
Oprollen en smullen maar. 
Foto

Pasta Pesto

​Afgelopen weken aten we dit recept een paar keer en ik bedacht me dat het een mooi “groeirecept” is.  Nu is er rucola en over een tijdje courgette en nog iets later eigen tomaten…. Of pesto van eigen basilicum. Als je ook nog puf hebt om zelf pasta te maken is er echt iets om te smullen:
Nodig
  • 300 gram volkoren macaroni
  • 1 el olijfolie
  • 500 gram cherrytomaatjes,
  • Gehalveerd 1 courgette, in plakjes en gehalveerd
  • 3 bosuitjes, in ringen (het groen en het wit)
  • 100 gram zwarte olijven, in stukjes
  • 90 gram groene pesto
  • 1 bol buffelmozzarella, in stukjes
  • 75 gram rucola zout en peper naar smaak 
Foto
Zo maak je het:
​

Bereid de macaroni volgens de instructies op de verpakking. Verhit de olijfolie in een sauspan en bak de cherrytomaatjes en courgette zacht. Voeg de bosuitjes, zwarte olijven, groene pesto toe en verhit nog 2 minuutjes. Roer de macaroni er doorheen, breng op smaak met peper en zout. Serveer de macaroni met de mozzarella en rucola.

Eet smakelijk,  Inge (tuin 128)
​Mei, 2017

Recept met paksoi

Foto
Foto
In onze tuin hebben we vorige maand de 1e paksoi kunnen oogsten. Mijn favoriete recept met paksoi is een roerbak gerecht met noodles. Lekker makkelijk, lekker snel en lekker lekker.


  • Voor 2 personen:
  • 200 Gr Kipfilet
  • 1 Paksoi
  • 1 Sinaasappel
  • 150 Gr Wok noodles kant en klaar (bv Conimex)
  • Woksaus naar smaak. (bv Gember / Knoflook)
  • Olie om te wokken
Snijd de kipfilet in stukjes.
Was en snijd de paksoi in smalle reepjes.
Wok de kip op hoog vuur in de olie voor ongeveer 5 minuten.
Schil intussen de sinaasappel en snijd hem in plakjes.
Voeg de paksoi toe en laat ongeveer 5 minuten mee wokken. 

Voeg de noodles en de saus toe en alles even goed door laten warmen en klaar!
Opdienen met schijfjes sinaasappel.


Lekker met kroepoek.
​


Eet smakelijk!
Mathilda Tuin 1C

Bietensalade

  • 500 gr Bieten
  • 200 gr Notenrijst
  • 2 Sjalotjes
  • 2 Teentjes knoflook
  • 2 cm2 Gember
  • 150 gr Feta, in blokjes
  • Verse tijm
  • Handvol gehakte walnoten
  • 1 el Honing
  • Zout en peper naar smaak

​Kook de bieten, afhankelijk van de grootte in ongeveer 20 minuten gaar en laat ze afkoelen.
Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking en laat hem afkoelen.
Maak de bieten schoon en snijd ze in blokjes van ongeveer 1x1cm.
Snijd de sjalotjes, knoflook en gember klein. Doe dit samen met de bieten in een kom. Voeg de gekookte rijst toe en hussel alles door elkaar. Verkruimel de feta en de noten over de salade, voeg de tijm en de honing toe en breng de salade op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!!
Bietjes kun je ook poffen of grillen. Tip van Mirjam, tuin 1C
Of je maakt er een stevige Poolse soep van Borsjt. Tip van onze buurman.
Wat is jou favoriete bieten recept?

Groeten,
Mathilda, tuin 1C                                                                 
Foto
Foto

​​September 2016

Foto
Zo’n heerlijke bak met zomerzoenen vraagt om lekkere receptjes! En omdat in de meeste tuinen de rabarber ook weelderig groeit: een fijne combi.

Aardbeien-Rabarbercompote
​

 ​
  • 375 gram rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 snufje vanillepoeder
  • 40 ml water
  • Snij de rabarber in kleine stukjes. Doe samen met het water, suiker en vanillepoeder in een pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten doorkoken.
  • Snij ondertussen de aardbeien in stukjes. Deze voeg je toe nadat de rabarber zo’n 10 minuten heeft gekookt en uit elkaar is gevallen. Laat de aardbeien nog ongeveer 10 minuten meekoken.
  • Schep de compote in (gesteriliseerde) potjes en laat afkoelen. Zolang het potje gesloten is kunt je het in de kast bewaren, na openen bewaar je de compote in de koelkast
Lekker door de yoghurt op een kwarktaartje of de boterham….

Eet smakelijk,  Inge (tuin 128)
​Mei, 2016
  • Home
  • Bestuur
    • Nieuws van het bestuur
    • Huishoudelijk reglement
    • Statuten
    • Verwerking persoonsgegevens (AVG)
    • werkwijze tuincontrole
  • Tuinnieuws
    • Insectentuin
    • Flora en Fauna
    • interviews met tuiniers
    • Tips en Tops
    • Weerbericht
  • Recepten
  • Uitleen gereedschap en materiaal
  • Agenda
  • Contact
  • Downloads
  • Media
  • Historie
    • oprichting van de vereniging
    • volkstuinen aan de Marsweg
    • verhuizing naar de Schellerbergweg